kelt hlava

Keltové, Encyklopedie Keltů

Mohuč (Německo) - Amatérský archeolog v Německu našel zlaté a stříbrné šperky a další cenné předměty z období pozdní antiky. Nález vyvolal spekulace, zda se nejedná o legendární poklad Nibelungů.

NibelungoveOdborníci to sice nepotvrdili, hodnotu objevu nicméně vyčíslili na více než milion eur (přes 27 milionů Kč).

Za pomoci detektoru kovů si nejmenovaný archeolog splnil sen všech hledačů pokladů v lese u města Rülzheim na jihu západoněmecké spolkové země Porýní-Falc. Pátral tam však ilegálně a svůj nález, obsahující zlaté ozdoby ze šlechtického oděvu, stříbrné sošky a nádobí či pozůstatky pozlacené a postříbřené skládací židle, vydal až pod tlakem úřadů. Ty mluví o mimořádném objevu celoněmeckého významu.
"Časové a místní zařazení nálezu odpovídá epoše ságy o Nibelunzích," připustil podle německých serverů oprávněnost spekulací hlavní archeolog Porýní-Falce Axel von Berg. "Nejsme ale schopní říct, zda skutečně patřil k pokladu Nibelungů," dodal. Původní majitel nalezených předmětů si podle něj každopádně "žil dobře".
Němečtí experti nevylučují, že nálezce už stihl část tohoto "zlata Rýna" nezákonně prodat a poklad tak mohl být ještě větší. "Místo nálezu bylo zcela zničeno neodbornými zásahy," posteskli si archeologové. Podle německých serverů muže už od loňského května vyšetřuje státní zastupitelství ve Frankenthalu.

Zdroj a celý článek: ČTK

Reportáž v němčině ARD a ZDF

Fotogalerie: {phocagallery view=category|categoryid=121|limitstart=0|limitcount=12}

Keltské hlavy a postavy

Keltské hlavy a postavy

Nová kniha Keltské hlavy a postavy od Jiřího Waldhausera

Více

Keltika

Keltské hlavy a postavy

Nová kniha Keltika - kniha o Keltech z pohledu 21. století

Více

Keltská přírodní magie Wicca

Keltská přírodní magie Wicca

Wicca, moderní náboženství čarodějek a čarodějů

Více

Keltské vzory

Keltské vzory

Praktické návody na tvorbu magických keltských vzorů

Více