Encyklopedie Keltů a jejich života: 1 Keltové | 2. Sídla Keltů | 3. Řemesla a činnosti Keltů | 4. Cestování Keltů | 5. Společnost Keltů | 6. Duchovno Keltů | 7. Lokality - nálezy Keltů | 8. Současnost Keltů | 9. Literatura Keltové | Lexikon Keltové | Keltové - struktura encyklopedie | Keltský kalendář | Keltský stromokruh
LT A - Latén A, časově období 480 – 390 př. n. l., časný latén | LT B - Latén B, časově období 390 – 260 př. n. l., starý latén | LT C - Latén C, časově období 260 – 110 př. n. l., střední a mladý latén | LT D - Latén D, časově období 110 – 9/6 př. n. l., pozdní latén
Představu o běžném každodenním životě Keltů ovšem umocňuje především poznání osad. Z Moravy známe na 400 keltských sídlišť, jejichž výzkumy umožňují poznat způsob života starých Keltů, způsob bydlení, hospodaření, řemesla, zemědělství atd.
Rakouští archeologové našli obří keltské sídliště
Výrobní aktivity rozdělujeme na: základní výroba, domácká výroba, specializovaná výroba.
Žádnou z činností si nemůžeme představit bez ohně. Ohně bylo zapotřebí k vyhřívání obydlí, přípravě potravin, k vypálení keramiky (nevypálené nádoby jsou křehké a voda je brzo zničí..), k výrobě dřevěného uhlí pro kováře, atd. A teď chvilku zapřemýšlejte, jak oheň vlastně rozděláváme - zápalky nebo zapalovače a papír neznáme...
Náš jídelní lístek se skládá z podobných přírodních materiálů, které znáte i Vy. Takže náš jídelníček může být i pestrý, vždy záleží na okolnostech, co příroda dá. K základním jídlům patří obilné placky, nekvašený chléb, kaše nebo polévky (vývary).
K mletí mouky používáme rotační mlýn (žernov) nebo zrnotěrku.
Zajímá Vás, jak jednoduše si udělat jídlo jako Keltové?
Pečený chleba patří k základním jídlům, které Keltové jedí. Jedná se spíše o velkou placku, protože ještě neznáme kvásek...
Co Keltové pili? Pili Keltové rádi alkohol?
Maso mělo v jídelníčku Keltů spíše vedlejší roli, bylo ho relativně málo.
Nejčastěji používaným nádobím je závěsný kotlík. Jak vypadá?
Na význam soli v době laténské můžeme usuzovat pouze nepřímo. Přesto se zdá, že sůl hrála důležitou roli, což dokládají četná a mnohdy rozsáhlá produkční centra zjevně nadregionálního významu: